Menu Sluiten

Wat is een Triggerpoint?

Een triggerpoints kan worden gezien als een spierknoop; een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Dit zorgt weer voor een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.

Ze kunnen ontstaan door verkeerde lichaamshouding, verkeerde voedingsgewoonte, overbelasting, stress of lichamelijk letsel door valpartijen of ongelukken e.d. Druk je op de spierknoop dan geeft dit pijn, deze pijn kan uitstralen naar een heel ander nabij gelegen gebied.

Iedereen heeft spierknopen in zijn lichaam die kunnen zorgen voor stijfheid. In de meeste gevallen blijven de spierknopen vaak onopgemerkt, maar kunnen op termijn voor problemen zorgen. Dit worden latente triggerpoints genoemd. Deze latente triggerpoints zijn de zwakke schakels wanneer de spier te maken krijgt met bijvoorbeeld overbelasting. Latente punten worden dan actieve triggerpoints. Een mooi voorbeeld is een kuitpsier met latente spierknopen, die bij overbelasting of ‘s nachts door een tekort aan zuur- en voedingsstoffen in de kramp schiet.